”Både poliser och politiker är för snälla“

För att ta reda på vilka som är de viktigaste valfrågorna ska SVT Nyheter Skåne under några veckor ge oss ut och fika med väljare. Under torsdagen var det dags för det första besöket – på ett företag i Malmö.

En sak står snabbt klart när vi slagit oss ner i Burecas konferensrum. Valet i höst är viktigt och det är självklart att gå och rösta. Alla som jobbar här har arabisk bakgrund och många har erfarenheter av andra politiska system.

– Jag minns när jag röstade och för första gången fritt kunde välja mellan olika partier. Det kändes otroligt stort. Det var 2004. Då var jag över 40 år, säger Alex Alameri, som är vd.

Brott och straff

Samtalet runt bordet studsar mellan många olika frågor. Det som återkommer är ekonomi samt brott och straff.

Bureca jobbar med att leverera kylutrustning till butiker, caféer och restauranger. Alex Alameri berättar att det är svårt att hitta kyltekniker när företaget vill växa.

– Jag skulle önska att till exempel Arbetsförmedlingen blev bättre på att guida folk så att de söker sig till branscher där det finns jobb.

Runt bordet enas man om att det borde vara större press på arbetslösa att börja jobba.

– Annars blir det för bekvämt att stanna hemma, säger Mukhtar Alameri.

Ekonomi är en stor fråga för alla inom företaget. Det är viktigt att näringslivet stimuleras så att det skapas fler jobb. Det leder till att alla får det bättre och till att kriminaliteten minskar. Vilket leder över till det andra stora ämnet i diskussionen: säkerhet, brott och straff.

Alla runt bordet bor i Malmö och är oroliga över utvecklingen.

– Jag bor så nära ett utsatt område att jag ibland hör skotten, säger Mukhtar Alameri.

– Det är knappt man bryr sig längre. Det är som om det har blivit normalt att folk skjuter och det är ju inte klokt.

”För snälla poliser”

Han och de andra vill se hårdare straff och fler poliser. Och att politikerna ställs till svars.

– Både poliser och politiker är för snälla, säger Alex Alamari.

Alle Ramadan håller med sina kollegor om vikten av säkerhet ute på gator och torg. Men hennes hjärtefråga är en annan: miljön.

– Jag hoppas att det kommer att pratas mer om det i valrörelsen.