Bureca då och nu
Historien om Bureca är en annorlunda sådan. På ytan är Bureca ett framgångsrikt företag som funnits sedan -97 och säljer helhetslösningar till butik, restaurang och café. Men vi har drygt 30 års erfarenhet inom kylbranschen. Hur går det ihop? Jo, vår grundare Alex Alameri sitter på erfarenheter som få andra företagare kan mäta sig med. Att med två tomma händer genomföra resan med att bygga ett framgångsrikt företag är värt all beundran och respekt ‒ att göra det två gånger är en osannolik saga som i detta fallet är sann.
Bureca har högsta kreditklass
Vi har högsta kreditklass, en femma Diplomet visar upp att vi är ett välskött och ekonomiskt hållbart företag.
Den första resan
Det var en gång i Bagdad i Irak, eller närmare bestämt år 1986. Alex Alameri var 22 år gammal och hade precis tagit sin examen som elingenjör. Med utbildningen i ryggen såg han ljust på sin framtid och valde att starta en enmansfirma inom kylteknik. Hans förutsättningar hade dock kunnat vara bättre; han hade bara 80 irakiska dinar i fickan vilket motsvarar ungefär 5000 kronor i dagens Sverige. Det var lika lite där och då som här och nu när man är i färd att starta en ny firma inom kylteknik. Men Alex visste vad han ville, han hade utbildningen i ryggen och en klar vision om vad han ville åstadkomma så han satsade. Det var bara enkel matematik:
Irak är ju ett varmt land och jag såg att behovet av modern kylteknik var stort.
Alex Alameri om hur han hamnade i kyltekniksbranschen.
De första åren var dock en oerhört tuff tid. Arbetet i kylteknikfirman utfördes nämligen parallellt med den obligatoriska militärtjänstgöringen så det fanns ingen tid för vila. Först 8 timmars övningar med militärförbandet, därefter lika många timmars arbete med service och installationer av kylteknik, 6-7 dagar i veckan i fem år. Semester kom aldrig ens på tal.
Så småningom vände det dock. Hårt arbete och förmågan att vända på varenda krona gjorde att firman och Alex utvecklades. Många andra kyltekniker i Irak hade ärvt yrkeskunnandet från sina fäder, och den kunskapen var inte uppdaterad med den senaste tekniken och forskningen. Ryktet om den unga, effektiva, välutbildade kylteknikern hade börjat sprida sig i kundkretsen, och Alex kunnande, målmedvetenhet, goda affärsmannaskap och det långsiktiga planerandet började äntligen betala sig. Firman växte och fick ta sig an *de riktigt stora, statliga projekten*.
Kriget i Kuwait var ödesdigert och fick naturligtvis stora konsekvenser för många irakier. Efter kriget föll ansvaret att bygga upp landet igen både på staten och på företagen. Alex berättar att där var många stora, statliga kylanläggningar som behövde byggas, både byggas om och byggas nya. Till skillnad från många andra företag i Irak lyckades Alex hålla sin firma vid liv tack vare sin akademiskt skolade ingenjörskonst tillsammans med sin näsa för affärer. Efter några år blev dock krigets efterdyningar för svåra och Alex packade ihop sin familj. Siktet var inställt mot landet där folk dyrkar surströmming och hånar små grodor för deras utseenden om midsommaren, landet lagom i norra Europa ‒ Sverige.