fyrklövern kylskåp

Mål och vision

Bureca Proffsen ingår i BurecaGruppen vars idé är att hjälpa till att etablera de bästa butikerna, restaurangerna, caféerna, bagerierna och konditorierna i norden.

Bureca (förkortning för Butik-Restaurang-Café) står för kvalitet och innovation och för oss är det viktigt att leverera praktiska, effektiva, användarvänliga lösningar.

Vi är specialister inom butikskyla och storköksutrustning och har bland annat uppdrag inom den offentliga sektorn som skola och sjukhus där vi installerar kylutrustning och ventilationssystem. Vi planerar att fortsätta vår utveckling som leverantör av storkök för sjukhus och stora butikskedjor.

Besök vårt showroom

Här kan du se, upptäcka och till och med få testköra utrustning och maskiner som är intressant för din verksamhet.
Bara kom förbi på drop in eller ring innan och boka ett möte med en av våra kunniga säljare.
Välkommen!

Vår historia

Den första resan

Den första resan 1986

Det var en gång i Bagdad i Irak, eller närmare bestämt år 1986. Alex Alameri var 22 år gammal och hade precis tagit sin examen som elingenjör. Med utbildningen i ryggen såg han ljust på sin framtid och valde att starta en enmansfirma inom kylteknik. Hans förutsättningar hade dock kunnat vara bättre; han hade bara 80 irakiska dinar i fickan vilket motsvarar ungefär 5000 kronor i dagens Sverige. Det var lika lite där och då som här och nu när man är i färd att starta en ny firma inom kylteknik. Men Alex visste vad han ville, han hade utbildningen i ryggen och en klar vision om vad han ville åstadkomma så han satsade. Det var bara enkel matematik: ”Irak är ju ett varmt land och jag såg att behovet av modern kylteknik var stort.

Alex Alameri om hur han hamnade i kyltekniksbranschen:

De första åren var dock en oerhört tuff tid. Arbetet i kylteknikfirman utfördes nämligen parallellt med den obligatoriska militärtjänstgöringen så det fanns ingen tid för vila. Först 8 timmars övningar med militärförbandet, därefter lika många timmars arbete med service och installationer av kylteknik, 6-7 dagar i veckan i fem år. Semester kom aldrig ens på tal.

Så småningom vände det dock. Hårt arbete och förmågan att vända på varenda krona gjorde att firman och Alex utvecklades. Många andra kyltekniker i Irak hade ärvt yrkeskunnandet från sina fäder, och den kunskapen var inte uppdaterad med den senaste tekniken och forskningen. Ryktet om den unga, effektiva, välutbildade kylteknikern hade börjat sprida sig i kundkretsen, och Alex kunnande, målmedvetenhet, goda affärsmannaskap och det långsiktiga planerandet började äntligen betala sig. Firman växte och fick ta sig an ”de riktigt stora, statliga projekten*.

Kriget i Kuwait var ödesdigert och fick naturligtvis stora konsekvenser för många irakier. Efter kriget föll ansvaret att bygga upp landet igen både på staten och på företagen. Alex berättar att där var många stora, statliga kylanläggningar som behövde byggas, både byggas om och byggas nya. Till skillnad från många andra företag i Irak lyckades Alex hålla sin firma vid liv tack vare sin akademiskt skolade ingenjörskonst tillsammans med sin näsa för affärer. Efter några år blev dock krigets efterdyningar för svåra och Alex packade ihop sin familj. Siktet var inställt mot landet där folk dyrkar surströmming och hånar små grodor för deras utseenden om midsommaren, landet lagom i norra Europa ‒ Sverige.

Den andra resan

Den andra resan

Året var 1997 då Alex kom till Sverige. Här väntade vadå? Jo, en precis likadan resa med två tomma händer som enda verktyg när det nya företaget inom kylteknik i det nya landet skulle till att bildas. Detta hade Alex redan tagit sig igenom en gång fast knappast på svenska, ett lika obekant som obegripligt språk.

Vad gjorde då Alex? Han gjorde som han lärt sig. Han kavlade upp ärmarna och började jobba för att nå sitt mål. Han knackade på varenda dörr, från skattebyråer till Arbetsförmedlingen till redovisningskonsulter och advokater, för att höra vilka tillstånd och regler man som ensam företagare var tvungen att känna till, vilken företagsform han skulle välja, företagsledning, skatteregler och redovisning. Han studerade svenska från tidig morgon till sen kväll, läste affärsjuridik och sågs ständigt slåendes i lexikon.

Det var en svår och krånglig stig som Alex valt. Han stötte på ett antal återvändsgränder, men fann alltid ut en ny väg som ledde honom framåt. Efter avslutad SFI-kurs i grundläggande svenska ansökte Alex om att få studera kylteknik här i Sverige. Återigen gav det idoga arbetet resultat. Efter totalt 10 månaders svenskastudier tog han sina nödvändiga kyl- och elcertifieringar, lödning och heta arbeten hos Lernia, och alla tester utfördes på fackspråkssvenska. Kursen med kyl- och elcertifieringen, som normalt ges under en 18-månadersperiod med avslutande tentamen, kunde Alex examineras redan efter 2 månader.  Detta alltså av mannen som för knappt två år sedan satte sin fot i Sverige för första gången.

Ord som handbrandsläckare, vad betydde det? Jag kunde bara inte begripa vad det skulle vara. Hade svenskar en viss brandsläckare bara för att kunna släcka bränder på sina händer? Det kunde vara jättesvårt att förstå innebörden i orden endast med hjälp av lexikonet.

– Alex Alameri om brandsläckning och hur det brann i huvudet på honom.

De fysiska förutsättningarna var nära nog desamma, de sociala skilde sig åt. Företaget hade fått sin f-skattsedel, visst, han hade de rätta certifieringarna för kylteknik precis som i sitt hemland, absolut, men sedan då? Där i Irak hade han ett etablerat kontaktnät inom vilket han kunde tala med sina kunder på sitt modersmål. Här i Sverige hade han begränsad av sin språkförmåga precis börjat ta kontakt med folk, kände varken kulturen eller människorna än så länge. Där hade hans företag lyckats inta en stark position inom Bagdads kyltekniska företagsscen och hade 10‒12 anställda under sig, här var han ensam och kände väl namnet på ungefär 10‒12 personer i hela det nya landet. I Irak hade han växt ut till en företagschef i civila kläder som inte arbetade på fältet med installationer och service utan endast hade företagsledarförpliktelser. Som nyinvandrad ägare till en enmansfirma behövde han återigen dra på sig arbetskläderna och utrustningen, och utföra alla installationer och servicearbeten på egen hand.

Skåne Aktiv Kyl

Skåne Aktiv Kyl

Vid mars 1999 började förberedelserna inför lanseringen av företaget bli klara. Certifieringarna och kursanmälningar hade dock kostat på, och skattkistan var nästan helt tom. Det innebar att verktygen som behövdes till firman hade införskaffats från loppmarknader och auktioner. När så även verktygen fanns på plats uppmättes kvarvarande tillgångar till 5000 kronor, två händer men även en alltmer slipad affärsman.

I mars 1999 grundade Alex Alameri sin första svenska, enskilda firma Skåne Aktiv Kyl. Det var ett företag som sysslade med installation och service av kylanläggningar. Återigen var Alex tvungen att lägga ner själ och hjärta i sitt arbete; han arbetade 12‒14 timmar varje dag, 6‒7 dagar i veckan. Det var inte enkelt, vare sig för Alex själv eller för hans familj. De slet alla hårt men de tog sig igenom det, en gång till, eftersom de var tvungna.

Drygt två år senare hade Alex återigen visat sig på styva linan och byggt ihop en del kapital. Tillräckligt för att åtminstone kunna anställa en medhjälpare, ytterligare en kyltekniker, som kunde hjälpa till. Året därpå hyrde de in sig på en lagerlokal på ett par hundra kvadratmeter och började köpa och sälja begagnad utrustning. Det beslutet följdes av två tunga år, men Alex var inte särskilt besvärad. Han hade räknat med en lite trixigare övergångsperiod och att kundkretsen, som var van vid priser på begagnad utrustning, till en början skulle ha svårt att ta till sig de nya priserna för den nya utrustningen. Firman kämpade och gick på knäna, men Alex var övertygad om dess ljusa framtid och satsade vidare.

Jag hade åkt till Polen för att att handla utrustning. Det slutade med att jag gjorde ett inköp för 100 000 kronor. Problemet var bara att jag hade 80 000 på banken hemma i Sverige. Jag satte ihop en kampanj på begagnad utrustning och lyckades faktiskt skrapa ihop pengarna inom den avtalade tidsfristen. Jag löste det ‒ med förskottsbetalning och allt.

– Våghalsen Alex Alameri på resa i Polen.

Bureca tar form och växer

Bureca tar form och växer

Precis som tidigare fick Alex rätt i sin vision och år 2006 lossnade det på riktigt. Skåne Aktiv Kyl bildade aktiebolag. Företaget blev en mer professionell aktör och skapade en webbplats med webbshop värd namnet. Fyra år senare hade firman växt ur sin lagerlokal, anställt ett antal nya personer och utökat sitt utbud av produkter och tjänster markant. Alex vill ta nästa steg med Bureca, erbjuda sina företagstjänster i resten av landet och även ut i övriga Skandinavien men då kände han att namnet Skåne Aktiv Kyl höll honom tillbaka. Han köpte fastigheten här ute i Fosie där vi för tillfället huserar, 1400 kvadratmeter stort, och döpte om firman till Bureca.

 

År 2015 tog Alex sitt Bureca ytterligare ett steg framåt. Det var året då Bureca startade sitt första dotterbolag. Det var en idé som Alex gått och funderat på länge, men inte riktigt känt att tiden varit inne. Vad som fick honom att till slut fatta beslutet att investera i det nya företaget var att han stått i kassan för att köpa mat, och hört hur mannen framför be om ett välbekant bröd. Alex resonerar:

När infödda svenskar som mannen framför mig som bott i detta land i generationer, han som inte har någon som helst koppling till landet Irak, när till och med han lärt känna namnet på sammounbrödet och insett hur fantastiskt gott mitt hemlands bröd är ‒ då gjorde jag slag i saken och startade Bureca Bageriet.

– Alex Alameri om fördelar med att tjuvlyssna i matkön.

Segerreceptet

Dessa resor har många gånger varit oerhört tunga för Alex att ta sig igenom, Trots det har han lyckats, och han är glad att han gjort dem. Han förklarar att anledningen enligt honom själv beror på att han ser till att alltid följa sina fyra grundelement inom företagsamhet. Han förklarar engagerat att de är hans egna övertygelser, och att de ger honom en tydlig riktning att följa när det kan verka svårt att veta vilken väg han som företagare ska välja. Han räknar upp de fyra elementen:

  1. Var ärlig 
  2. Ha en plan (egentligen två: en kortsiktig och en långsiktig) 
  3. Kämpa! Kämpa! Kämpa!
  4. Våga ta risker

– Alex Alameri om vad som fällde avgörandet att bilda Bureca Bageriet.

Har en människa dessa fyra element inom sig så kan han eller hon driva ett framgångsrikt företag. Det är Alex Alameri fullständigt övertygad om. Det är dem han själv har använt sig av, och vem kan säga något annat än att Alex har lyckats? Och inte bara en gång ‒ utan två!

BurecaGruppen – din pålitliga partner

BurecaGruppen

Sedan 1986 har det tillkommit många produkter och tjänster för både offentliga sektorn och privata. Nu omfattar Bureca-gruppen 5 dotterbolag.

Med stor entreprenörsanda är vi stolta över att vårt arbeta skapar värde och upplevelse för många människor som besöker våra kunder varje dag.

UPPLEV DEN TOTALA TRYGGHETEN

Allt under ett och samma tak